European Maritime Day στη Θεσσαλονίκη

European Maritime Day στη Θεσσαλονίκη

European Maritime Day στη Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2019

Με αφορμή τη συνάντηση του BLUEMED για τους 30 μήνες υλοποίησης του έργου, η Ατλαντίς Συμβουλευτική διοργάνωσε στις 26 Ιουνίου την εκδήλωση με τίτλο “One Sea. A Common Culture. A Great Future” για το European Maritime Day (EMD) στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του “European Maritime Day in My Country”. Η εκδήλωση διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS), φιλοξενώντας ομιλητές με αρκετές παρουσιάσεις και καρποφόρες συζητήσεις για την ανάδειξη και προστασία της Ενάλειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τις πρακτικές προώθησης, ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού, καθώς και τις προοπτικές μπλε ανάπτυξης.

Οι ομιλητές κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερώσουν, να εντυπωσιάσουν και να ενθουσιάσουν το κοινό με τις σημαντικές δράσεις και τις ερευνητικές τους δραστηριότητες.

Ο κ. Ιωάννης Σακιώτης, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εκδήλωση του EMD, μίλησε για την ιδέα αυτών των μοναδικών εκδηλώσεων (EMD in My Country). Στο τέλος της παρουσίασής του, ανακοίνωσε επίσης την ημερομηνία της επόμενης εκδήλωσης, η οποία θα διεξαχθεί στο Cork της Ιρλανδίας, στις 14 και 15 Μαΐου 2020.

Η κα Αγγελική Βενέτη, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ως συντονιστής του έργου BLUEMED, μίλησε για την ιδέα, τους στόχους και τα επιτεύγματα του Ευρωμεσογειακού αυτού έργου.

Η κα Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, παρουσίασε τις δράσεις του έργου BLUEMED για την προσβασιμότητα σε σημαντικές περιοχές ενάλειας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, όπως το ναυάγιο της Περιστέρας, της Κικίνθου, του Τηλεγράφου και του Ακρωτηρίου Γλάρου. Επιπλέον, η κ. Καλαμαρά παρουσίασε την ολοκληρωμένη καταδυτική διαδρομή που σχεδιάστηκε για την επίσκεψη του ναυαγίου της Περιστέρας στην Αλόννησο, στα πλαίσια του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού.

Η Δρ. Barbara Davidde, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, μίλησε για τις δράσεις του έργου BLUEMED στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα για την ανάπτυξη νέων τεχνικών και μεθόδων για την ανάδειξη και προστασία της ενάλειας πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες ανακαλύψεις στην βυθισμένη πόλη Baiae στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ο κ. Vedran Dorušić, ιδιοκτήτης και διευθυντής του καταδυτικού κέντρου FOKA Ltd., ενημέρωσε το κοινό για τους τρόπους υπεύθυνης επίσκεψης και έρευνας των ναυαγίων και των αρχαιοτήτων στην Κροατία. Ο ομιλητής επικεντρώθηκε σε μια μοναδική μέθοδο που αναπτύχθηκε στη χώρα του για να προστατευθούν τα ναυάγια, με τη χρήση ειδικών μεταλλικών κλουβιών για την κάλυψή τους.

Η Δρ. Γιάννα Σαμουήλ, συντονίστρια του έργου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνήτρια του Ωκεανογραφικού Κέντρου, παρουσίασε τη μεθοδολογία για τη μελέτη, καταγραφή και χαρτογράφηση της βιοποικιλότητας στις τοποθεσίες του έργου BLUEMED, υπογραμμίζοντας τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.

Ο κ. Fabio Bruno, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και ιδρυτής της ιταλικής spin-off εταιρείας “3D Research Srl” έδωσε έμφαση στην προώθηση της ενάλειας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων VR και AR.

Ο κ. Σπυρίδων Ιωσηφίδης, από το Διοικητικό Σώμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Σποράδων, παρουσίασε το υπέροχο Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης κατάδυσης στο Θαλάσσιο Πάρκο ως μέσο προστασίας και διατήρησης της ενάλειας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ο Δρ. Κίμων Παπαδημητρίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας “Underwater Surveying Team”, επεσήμανε την ανάγκη μελέτης, προστασίας και διατήρησης των σύγχρονων ναυαγίων, καθώς αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ενάλειας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έναν άγνωστο πλούτο για το κοινό.

Η κα Δέσποινα Κουτσούμπα, ενάλεια αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, παρουσίασε τον σημαντικό αριθμό των ναυαγίων στην περιοχή του Λαυρίου, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν προσβάσιμα και να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Άγγελος Μαγκλής, ιδρυτής και αντιπρόεδρος της Ατλαντίς Συμβουλευτικής Α.Ε., παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του έργου BLUEMED, τις δυνατότητες της Ελλάδας για αειφόρο ανάπτυξη και τις προοπτικές της μπλε ανάπτυξης.

Ο κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής του Sustainable City Network, παρουσίασε τη συμβολή του Δήμου Πύλου – Νέστορος στην προστασία της ενάλειας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο κ. Βασίλης Μεντόγιαννης, τεχνικός διευθυντής της ομάδας UFR και ιδρυτής του Θαλάσσιου Ινστιτούτου “Hippocampus”, μετέφερε στο κοινό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την προστασία και διάσωση του Ιππόκαμπου, ως ένα είδος που συμπεριλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών (IUCN Red List of Threatened Species).

Η παραπάνω εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία για τους εταίρους του έργου BLUEMED να διαδώσουν τις πρωτοβουλίες του έργου, μέσα από παρουσιάσεις και σημαντικούς ομιλητές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL41CydCr-FzJ_Q7Bl545RoqHZYOaBwLFd

https://www.livemedia.gr/emd2019