Επιτυχής Ολοκλήρωση του πρώτου Προγράμματος Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας στην Αλόννησο στα πλαίσια του ART4SEA

Επιτυχής Ολοκλήρωση του πρώτου Προγράμματος Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας στην Αλόννησο στα πλαίσια του ART4SEA

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, το διάστημα 10-16 Μαΐου 2024, το πρώτο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας που έλαβε χώρα στην Αλόννησο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ART4SEA. To Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας οργανώθηκε από την Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. και την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου. Κατά τη διάρκεια της δράσης πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας των Θαλασσών μας. Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο τη φυσική ομορφιά του νησιού, όσο και τον πλούσιο πολιτισμό και τις παραδόσεις του.

Η Αλόννησος ήταν ο πρώτος από του τρεις καλλιτεχνικούς προορισμούς του έργου ART4SEA. Οι 8 καλλιτέχνες  από την Ιταλία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, που επιλέχθηκαν από 256 προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσω της Ανοιχτής Πρόσκλησης Καλλιτεχνών στα πλαίσια του ART4SEA, φιλοξενήθηκαν για 7 ημέρες στο νησί και εμπνεύστηκαν τόσο από τη φυσική ομορφιά, όσο και από τα γραφικά μέρη του νησιού, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν έργα τέχνης, φιλικά προς το περιβάλλον, που θα στολίσουν την Αλόννησο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο «Κώστας Μαυρίκης», στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, στο οποίο οι συμμετέχοντες βίωσαν την εμπειρία της εικονικής «στεγνής» κατάδυσης στους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους της περιοχής. Δεν έλειψαν και οι καταδύσεις, όπου οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν το φυσικό τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά του νησιού. 

Σημαντική συμμετοχή είχε και η ανοιχτή εκδήλωση Γνωριμίας των Καλλιτεχνών με το κοινό, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Μαΐου στο λιμάνι του Πατητηρίου. Το κοινό και οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας των Ωκεανών. 

Παράλληλα με τις δράσεις, οι  καλλιτέχνες συμμετείχαν σε εργαστήρια από πιστοποιημένους φορείς, όπως το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (Institut de Ciencies del Mar)του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (Spanish National Research Council), εταίρου του έργου, τη 3D Research, συντονίστρια του έργου και εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας και τη iWorld από την Ιταλία.

Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στον Δήμο Αλοννήσου, το Ikion Diving Center και σε όλους τους συμμετέχοντες, που με την εμπειρία τους, έκαναν πραγματικότητα το πρώτο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας.

Μετά το πέρας της δράσης, στις εγκαταστάσεις του Δήμου Αλοννήσου, πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 η 4η συνάντηση των Εταίρων του έργου, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου Προγράμματος Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας, περιγράφηκαν και μοιράστηκαν εντυπώσεις και συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα επόμενα βήματα του έργου και η οργάνωση των επόμενων Προγραμμάτων Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας στο νησί Γκόζο της Μάλτας (Ιούνιος 2024) και στο νησί Ούστικα της Ιταλίας (Σεπτέμβριος 2024).

Τα 8 έργα τέχνης που θα δημιουργηθούν θα εκτεθούν τον Ιούνιο του 2025 στην έκθεση στην Αλόννησο. Όλα τα έργα (24) από 3 μικρά νησιά της Μεσογείου – την Αλόννησο (Ελλάδα), την Ούστικα (Ιταλία) και το Γκόζο (Μάλτα) – θα ψηφιοποιηθούν και θα εκτεθούν στη ψηφιακή έκθεση στο Metaverse, αλλά και θα φιλοξενηθούν επίσης στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού Αλοννήσου. 

Η πρωτοβουλία του ART4SEA στην Αλόννησο, συγχρηματοδοτείται από το European Education and Culture Executive Agency (EACEA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από την Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. ως εταίρο και το Δήμο Αλοννήσου. Η δράση αυτή αποτέλεσε φάρο ένωσης της τέχνης και της καινοτομίας, αποδεικνύοντας πως οι σημαντικές αλλαγές και πρωτοβουλίες μπορούν να φέρουν νέες προοπτικές στην προστασία των θαλασσών μας.

 

Μάθετε περισσότερα για το ART4SEA: www.art4sea.eu