Επιτυχής Ολοκλήρωση της Καλλιτεχνικής Έκθεσης στην Αλόννησο στα πλαίσια του ART4SEA

Επιτυχής Ολοκλήρωση της Καλλιτεχνικής Έκθεσης στην Αλόννησο στα πλαίσια του ART4SEA

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 27-28 Ιουνίου 2025, η Καλλιτεχνική Έκθεση, που έλαβε χώρα στην Αλόννησο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ART4SEA. Η Καλλιτεχνική Έκθεση οργανώθηκε από την Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. και την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου.

Η έκθεση αποτέλεσε μια μοναδική γιορτή σύγχρονης τέχνης και περιβαλλοντικής συνείδησης, γεφυρώνοντας τη δημιουργική έκφραση με την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Ατλαντίς Συμβουλευτική στήριξε και συντόνισε δράσεις, καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς, με την Αλόννησο να λειτουργεί ξανά όχι μόνο ως τόπος φιλοξενίας, αλλά ως αυθεντική πηγή έμπνευσης.

Παρασκευή 27 Ιουνίου – Πατητήρι

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στο Πατητήρι, το κεντρικό λιμάνι του νησιού, στις 19:00, όπου παρουσιάστηκαν τρία φυσικά έργα τέχνης που στόλισαν τον δημόσιο χώρο του νησιού.

Η εκδήλωση άνοιξε στο Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου, από τη κ. Βίκυ Δρούγα, εκπρόσωπος της Ατλαντίς Συμβουλευτική και υπεύθυνη υλοποίησης του έργου, παρουσίασε το ART4SEA, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης του προγράμματος με το τοπικό χαρακτήρα και την πολιτιστική ζωή της Αλοννήσου. Επιπλέον, απηύθυνε χαιρετισμό και ο κ. Αλέξανδρος Αναγνώστου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Αλοννήσου, και ο κ. Σπυρίδων Τάκος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου, καθώς έγινε και η ανάγνωση χαιρετισμού από τη Βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή. Στη συνέχεια, οι εταίροι του έργου, ο κ. Fabio Bruno, Διευθυντής της 3D Research, και ο κ. Lucenzo Tambuzzo, καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου από την iWorld, τόνισαν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προγράμματος, τη σημασία των θαλάσσιων πολιτιστικών τοπίων στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και παρουσίασαν τα έργα.

Παρουσιάστηκαν τα έργα:

  • Η τοιχογραφία “Life Synchrony” της Rame13 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, που απεικονίζει τη θάλασσα ως σπίτι με έντονα χρώματα και στοιχεία εμπνευσμένα από το νησί, ιδανική για τα παιδιά.
  • Το γλυπτό “Aetas” της Micol Cornali, το οποίο συμβολίζει την αναγέννηση και την επανασύνδεση με το θαλάσσιο περιβάλλον. Το έργο θα τοποθετηθεί σύντομα υποβρυχίως κοντά στην παραλία Γλυφά ως τεχνητός ύφαλος.
  • Το μαρμάρινο γλυπτό “Blue Diver” της Anna Torre, που απεικονίζει έναν δύτη, εξερευνητή της υποθαλάσσιας ζωής, και συνδέει την παρατήρηση της φύσης με την προστασία της.

Η ημέρα έκλεισε με κρασί και φιλική και εποικοδομητική συζήτηση.

Σάββατο 28 Ιουνίου – Παλιά Χώρα Αλοννήσου

Η δεύτερη ημέρα, στη Χώρα Αλοννήσου, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού (ΚΕΕΚ) στις 18:00, και ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των ψηφιακών έργων τέχνης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολική δύναμη της φιλοξενίας ενός ευρωπαϊκού έργου πολιτισμού και βιωσιμότητας σε έναν τόπο-πρότυπο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακολούθησε ο κ. Άγγελος Μαγκλής, ιδρυτής της Ατλαντίς Συμβουλευτικής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και ανέφερε ότι η Αλόννησος πάντα ήταν και είναι πηγή έμπνευσης για εμάς. Έπειτα, ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών των κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και κ. Χρήστου Μπουκώρου, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Βίκυ Δρούγα πραγματοποίησε ξενάγηση στο εσωτερικό της έκθεσης του ΚΕΕΚ, παρουσιάζοντας τα ψηφιακά έργα που εκτέθηκαν στο κοινό:

  • Το “Blue Horizon” της Ada Johnsson, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που δίνει φωνή στους ανθρώπους της Αλοννήσου και αφηγείται την ιστορία του δεσμού τους με τη θάλασσα: ιστορίες από τη ζωή, τη δουλειά και την καθημερινότητα.
  • Το VR animation της Ioulia Marouda για την προστατευόμενη Pinna Nobilis, όπου ο επισκέπτης βυθίζεται σε έναν ποιητικό υποθαλάσσιο κόσμο, με ήχους και εικαστικά στοιχεία από τον βυθό της Αλοννήσου.
  • Το έργο “Through the Current” του Timaeus, το οποίο συνδυάζει animation και αφήγηση, παρουσιάζοντας μια πειρατική μπαλάντα για την αναγέννηση των θαλασσών, μέσα από έναν φαντασιακό αφηγηματικό κόσμο.
  • Το “Evolving Chorus” του Leon Butler, μια ηχητική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας που μεταμορφώνει έναν αχινό σε ένα ηχητικό γλυπτό.

Η ημέρα κορυφώθηκε με την παρουσίαση του επιβλητικού έργου “Chapel of Gaya” του Michal Trpák, το οποίο εκτέθηκε στην αυλή του ΚΕΕΚ. Το γλυπτό, κατασκευασμένο από μέταλλο και γυαλί, παραπέμπει σε έναν σύγχρονο ναό αφιερωμένο στη “Γαία.

Φυσικά, η υλοποίηση και η τεχνική υποστήριξη της έκθεσης στο ΚΕΕΚ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή των κ. Νίκου Αργυρίου και κ. Μάριου Σιδηρόπουλου, συνεργάτες του Δήμου Αλοννήσου.

Το ART4SEA δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική παρέμβαση. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για επανασύνδεση με τη φύση, μια υπενθύμιση ότι η τέχνη μπορεί να προστατεύσει, να εμπνεύσει και να ενώσει. Το ταξίδι του ART4SEA συνεχίζεται στην Βλόρα (Vlorë) της Αλβανίας, όπου θα φιλοξενηθούν τα επίσημα εγκαίνια της ψηφιακής εικονικής έκθεσης όλων των έργων τέχνης, και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου η έκθεση θα φτάσει στην Ούστικα της Ιταλίας, και οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να εξερευνήσουν τα έργα και την ψηφιακή εικονική πλατφόρμα μέσω του Ψηφιακού Κέντρου του νησιού, αλλά και να παρακολουθήσουν τη Μεγάλη Εκδήλωση του ART4SEA, μια ζωντανή γιορτή με παραστάσεις, προβολές και δράσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου: εδώ

Μάθετε περισσότερα στο: www.art4sea.eu