Παρουσίαση του έργου BLUEMED στις Πιλοτικές περιοχές!

Παρουσίαση του έργου BLUEMED στις Πιλοτικές περιοχές!

 

συμμετείχε στην Ημερίδα «Παρουσίαση του Προγράμματος BLUEMED» που πραγματοποιήθηκε στις 16 & 17 Οκτωβρίου 2017 στην Αλόννησο και στον Αλμυρό αντίστοιχα, και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.

Οι δύο Ημερίδες πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας: του κ. Κ. Αγοραστού, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του κ. Γ. Καλτσογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, και του κ. Β. Χατζηκαμαγιάννη και κας. Α. Βενέτη, υπευθύνων του προγράμματος BLUEMED από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και των κ.κ. Π. Βαφίνη και Δ. Εσερίδη, Δημάρχων Αλοννήσου και Αλμυρού αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, τις Ημερίδες παρακολούθησαν πλήθος εκπροσώπων με άμεσο ενδιαφέρον για το έργο όπως ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες ακτοπλοϊκών γραμμών, λιμενικές αρχές, αλιείς, κ.α.

Στις Ημερίδες παρουσιάστηκε το έργο και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό. Επιπλέον, συζητήθηκαν προβληματισμοί όσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΕΑΧ και δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις.

Παράλληλα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, παρουσίασε τα ναυάγια της Αλοννήσου, της Σκοπέλου και του Παγασητικού και τόνισε την αναγκαιότητα της μετατροπής τους σε Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (Υποβρύχια Μουσεία) καθώς και την αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής των ενάλιων ευρημάτων.

Το έργο BLUEMED, τηρώντας τις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών ενάλιων πόρων, έχει ως στόχο την αξιοποίηση και την προστασία της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου.

Αυτά θα επιτευχθούν με το σχεδιασμό, το συντονισμό και την πιλοτική λειτουργία Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων και Κέντρων Ευαισθητοποίησης Γνώσης στην Ιταλία (Capo Rizutto, Baia), στην Κροατία (Cavtat) και στην Ελλάδα (Δυτικός Παγασητικός, Σποράδες).

Επιπροσθέτως, προωθείται η καινοτομία στον κλάδο της κατάδυσης με την βελτίωση της καταδυτικής εμπειρίας μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών κατάδυσης και μέσω της 3D απεικόνισης σε εκθέσεις μουσείων και στα Κέντρα Ευαισθητοποίησης Γνώσης.

Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε σύνολο 14 εταίρων, πέντε από τους οποίους βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ενώ οι υπόλοιποι αφορούν σε φορείς λοιπών χωρών της Μεσογείου, όπως της Ιταλίας, της Κροατίας και της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες: