Η Τέχνη για την Προστασία των Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων: Ανοικτό Κάλεσμα για Καλλιτέχνες

Η Τέχνη για την Προστασία των Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων: Ανοικτό Κάλεσμα για Καλλιτέχνες

Το Ευρωπαϊκό έργο ART4SEA ανακοινώνει ένα Open Call για 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. 

Η τέχνη αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την έναρξη διαλόγου και την προώθηση της αλλαγής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τον κόσμο της τέχνης και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Παρουσιάζουμε τη διεθνή πρόσκληση για καλλιτέχνες από το ART4SEA, και προσκαλούμε δημιουργικά μυαλά από όλο τον κόσμο να συμβάλουν με το ταλέντο τους στην ευαισθητοποίηση για τα κρίσιμα ζητήματα των ωκεανών.

Με στόχο να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως κινητήριο δύναμη για δράση, η παρούσα Ανοικτή Πρόσκληση (Open Call) αναζητά ιδέες που καταπλήσσουν, εμπνέουν και τελικά, προωθούν μια πιο ισχυρή δέσμευση για την προστασία των ωκεανών μας.

Καλλιτέχνες από όλα τα μέσα – από ζωγράφους και γλύπτες έως ψηφιακούς καλλιτέχνες και δημιουργούς πολυμέσων και εφαρμογών – καλούνται να υποβάλουν τα πρωτότυπα έργα τους που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά, την ευαισθησία και τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μέσα από αυτή τη δημιουργική έκφραση, το ART4SEA επιδιώκει να ρίξει φως σε θέματα όπως η πλαστική ρύπανση, η υπεραλίευση, η υποβάθμιση των κοραλλιογενών ύφαλων και η συνολική ανάγκη για βιώσιμες θαλάσσιες πρακτικές.

Tα κυριότερα σημεία της πρόσκλησης για καλλιτέχνες περιλαμβάνουν:

  • Ανοικτή σε καλλιτέχνες όλων των υποβάθρων, ηλικιών και εθνικοτήτων.
  • Υποβολή έργων σε διάφορα καλλιτεχνικά μέσα (απτά, ψηφιακά).
  • Μια διακεκριμένη επιτροπή ειδικών στην τέχνη και την προστασία των θαλασσών.
  • Επιλεγμένα έργα τέχνης σε διεθνείς εκθέσεις και διαδικτυακές γκαλερί.
  • Οικονομικά βραβεία και αναγνώριση για τις πιο επιτυχημένα έργα.

Η πρόσκληση για καλλιτέχνες έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Με τους ωκεανούς να αποτελούν ουσιαστική πηγή ζωής και βιοποικιλότητας, η διασταύρωση της τέχνης και της προστασίας των θαλασσών προσφέρει μια νέα οπτική στην επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση.

Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση μπορούν να υποβάλουν τις συμμετοχές τους και να μάθουν περισσότερα για τη δράση, στην επίσημη ιστοσελίδα: https://art4sea.eu/call-for-artists/ 

Στην Ελλάδα, το Art Residency θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Αλοννήσου το 2024 και η καλλιτεχνική έκθεση το 2025, με την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου.

Για περισσότερα ερωτήματα ή περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα. Βίκυ Δρούγα, ART4SEA Project Manager και υπεύθυνη για τη διοργάνωση Art Residency στην Αλόννησο: drouga@atlantisresearch.gr