Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)-Ελλάδα 2.0

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)-Ελλάδα 2.0

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γνωστό και ως Recovery and Resilience Facility (RRF), αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του NextGeneration EU, με την επωνυμία “Ελλάδα 2.0”. Στόχος του είναι να διαθέσει συνολικά €672,5 δισεκατομμύρια, μέσω δανείων και επιχορηγήσεων, για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων ετών ανάκαμψης μετά την πανδημία του COVID-19. 

Το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” αποτελεί μια κρίσιμη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση προγραμμάτων πραγματοποιείται μέσω δανειακών κεφαλαίων με την ενεργή συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σκοπεύει να διαθέσει επιχορηγήσεις ΕΥΡΩ 18.4 δις και δάνεια ΕΥΡΩ 12.7 δις για τη στήριξη των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων σε όλες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους στους παρακάτω πέντε (5) στρατηγικούς πυλώνες:

                                           

Το ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από τον δανεισμό μέσω του Τ.Α.Α. υπολογίζεται σύμφωνα με την αξιοποίηση επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε (5) πυλώνες του δανειακού προγράμματος του Τ.Α.Α. καθώς και την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα.

Πυλώνας δανειακού προγράμματος ΤΑΑ

Κριτήρια επιλεξιμότητας επενδυτικού σχεδίου

Πράσινη μετάβαση

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ, τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του ΕΣΑΑ, τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης .

Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη

Κάλυψη επιλεξιμότητας ενός τουλάχιστον Δείκτη Καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης  (όπως αυτοί ορίζονται ειδικότερα στο άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης Κριτηρίων Επιλεξιμότητας) και ταυτόχρονα ύπαρξη ελάχιστου προϋπολογισμού επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης .

Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

Ύπαρξη υφιστάμενης ή νέας συνεργασίας, είτε δημιουργία νέου σχήματος που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση. Ως συνεργασία νοείται η δραστηριότητα που διέπετε από μακροχρόνιες (με συμβατική ή πραγματική διάρκεια μεγαλύτερη της πενταετίας) δεσμευτικού χαρακτήρα συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων με σκοπό την από κοινού προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είτε με τη δημιουργία νομικών προσώπων με τις ίδιες ανωτέρω επιδιώξεις (κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως νομικού τύπου, μεταξύ άλλων).

Εξωστρέφεια

Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη εναλλακτικά:

α. Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του. Εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τριετίας του επενδυτή, εναλλακτικά το μερίδιο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.

β. Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας).

Αυτοτελώς, είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 ανεξάρτητες τουριστικές κατοικίες.

Χρηματοδοτικό Σχήμα

Τα Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Δάνεια Τ.Α.Α.) έχουν ως ανώτατο όριο κάλυψης το 50% του συνολικού επιλέξιμου επενδυτικού κόστους των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις απαιτείται να συμμετέχουν τουλάχιστον με 20% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους. Η ίδια συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια τους, δάνεια μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας που παρέχονται από μετόχους, εταίρους ή συνδεδεμένες εταιρείες, καθώς και από εισφορές σε είδος που σχετίζονται άμεσα με την επενδυτική πρωτοβουλία, χωρίς να υπερβαίνουν το 10% του επιλέξιμου κόστους.

Το επιτόκιο των Δανείων Συγχρηματοδότησης καθορίζεται βάσει των επικρατούντων επιτοκίων αγοράς, σύμφωνα με την κρίση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των Ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών θεσμών. Η ρύθμιση του επιτοκίου χορήγησης για τα Δάνεια Τ.Α.Α. εκδίδεται με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του άρθρου τέταρτου του νόμου 4822/2021.

Παρακάτω παρουσιάζεται το Χρηματοδοτικό Σχήμα των επενδύσεων που δύνανται να ενταχθούν στο ΤαμείοΑνάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ

Τ.Α.Α.

  • Φυσικό ή νομικό Πρόσωπο σε Ελλάδα ή/και εξωτερικό.
  • Αποδεκτές από την Τράπεζα μορφές ίδιας συμμετοχής – περιορισμός της εισφοράς σε είδος έως το 10% του προϋπολογισμού επένδυσης.
  • Ίδια συμμετοχή τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης.
  • Δάνειο Συγχρηματοδότησης με όρους σύμφωνους με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια και την πιστοδοτική αξιολόγηση.
  • Παροχή χρηματοδότησης τουλάχιστον 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης με Δάνειο Συγχρηματοδότησης.
  • Το ποσοστό συμμετοχής του δανείου Τ.Α.Α. στο χρηματοδοτικό σχήμα καθορίζεται ανάλογα με τον Πυλώνα.
  • Το Δάνειο Τ.Α.Α. μπορεί να είναι κάθε τύπου περιλαμβανομένων ομολογιακών δανείων.
  • Χορήγηση δανείου Τ.Α.Α. έως 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

Βασικοί Όροι Δανείου 

Οι βασικοί όροι του Δανείου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.) περιλαμβάνουν την υλοποίηση επιλέξιμου προϋπολογισμού επένδυσης, με τη διάρκεια του δανείου να καθορίζεται από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ τράπεζας και επενδυτή. Η περίοδος διαθεσιμότητας των πόρων εκτείνεται έως τις 31/08/2026, με την ακριβή περίοδο να καθορίζεται από την τράπεζα σε συνεργασία με τον επενδυτή. Οι εκταμιεύσεις μπορεί να είναι εφάπαξ ή πολλαπλές, ανάλογα με τη φύση της επένδυσης, ενώ το ελάχιστο επιτόκιο ξεκινά από 0,35%, βάσει της εκκρεμούς υπουργικής απόφασης. Η περίοδος χάριτος και οι όροι αποπληρωμής και προπληρωμής καθορίζονται στη δανειακή σύμβαση, με τις εξασφαλίσεις να περιλαμβάνουν εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις, υπό τους ίδιους όρους με το Δάνειο Συγχρηματοδότησης. Τέλος, οι υποχρεώσεις, τα γεγονότα καταγγελίας και οι προϋποθέσεις έκδοσης προσαρμόζονται ανάλογα με τη φύση της επένδυσης και την κρίση της τράπεζας, σύμφωνα επίσης με τις υποχρεώσεις monitoring που επιβάλλονται από το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Α. είναι οι εξής:

  • Αγορά, διαμόρφωση και χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις) γηπέδων. Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη εφόσον είναι σχετίζεται άρρηκτα με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.
  • Αγορά/κατασκευή και χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις) κτιρίων.
  • Αγορά/κατασκευή και χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις) εξοπλισμού.
  • Αγορά/κατασκευή και χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις) μεταφορικών μέσων.
  • Αγορά/κατασκευή και χρήση (αποσβέσεις/συνδρομές) άυλων στοιχείων ενεργητικού.
  • Μισθολογικό κόστος συνδεδεμένο με την επένδυση.
  • Μετακινήσεις και εξοδολόγια.
  • Υπηρεσίες τρίτων.
  • Αναλώσιμα.
  • Λειτουργικά έξοδα (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κλπ.).
  • Κόστος κεφαλαίων.
  • Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κλπ.).
  • Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (Marketing).

Το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των δαπανών προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες της επένδυσης.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Ατλαντίς Συμβουλευτική διασφαλίζει πλήρη υποστήριξη και καθοδήγηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας εγκρίσεως των επενδυτικών σχεδίων, από την κατάθεση αιτήσεων έως την τελική έγκριση, καθώς και στην επιλογή των στρατηγικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν. Μέσω μιας ομάδας έμπειρων ειδικών, η εταιρεία μας παρέχει συμβουλές για την οικονομική διαχείριση, βοηθώντας τις εταιρείες να κατανοήσουν τις οικονομικές δυναμικές, να βελτιστοποιήσουν τις αποφάσεις τους και να ενισχύσουν την επικοινωνία με τους στρατηγικούς εταίρους. Προσφέρουμε μια προσαρμοσμένη, δομημένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές ανάγκες κάθε επενδυτικού σχεδίου, δίνοντας έμφαση στην αναζήτηση λύσεων που προσφέρουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του κλάδου.

Το πλάνο που παρέχουμε για τις χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στα Επενδυτικά Σχέδια αποτελείται από 4 διαδοχικές φάσεις:

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

+302310 531000

+302310 552265

info@atlantisresearch.gr

Συνημμένη περίληψη

Download